Автор: Николай Йотов, Букурещ Следвайте Гласове в ТелеграмВече втора седмица превозвачи и

...
Автор: Николай Йотов, Букурещ Следвайте Гласове в ТелеграмВече втора седмица превозвачи и
Коментари Харесай

Масови протести на земеделци и превозвачи в Румъния

Автор: Николай Йотов, Букурещ Следвайте " Гласове " в Телеграм

Вече втора седмица превозвачи и земеделци в северната ни съседка стачкуват по немски модел, настоявайки за намаляването на ставките по „ Гражданска отговорност “ и по-големи финансови компенсации, в резултат на разрива в селскостопанския бранш от продължаващото преференциално отношение към украинското зърно.
Околовръстни пътища и автомагистрали в Румъния са блокирани, договаряния се водят по едно и също време в няколко институции от разнообразни групи от представители на двата сектора.

В неделя, недоволството избуя и в столицата Букурещ, където на два от централните площади се събраха множества протестиращи жители, които скандираха „ Долу държавното управление! “ и „ Излезте и вие, в случай че ви пука! “, обръщайки се по този метод към съгражданите си, които по предписание избират салатката с псувните пред тв приемника в неделната вечер.
Протести имаше и в пристанищния град Констанца (бившия български бастион Кюстенджа), където се стигна до напрегнати обстановки, в които силите на реда извадиха предупредително служебните си оръжия пред спокойно протестиращите.
ТИР-ове и трактори блокираха границите по Сирет (с Украйна), Надлак (с Унгария), Албица (с Молдова), Калафат и Бекет (с България).

Румъния, както и България, внася съществени аграрни първични материали и артикули от и отвън Европейски Съюз, като по магазините могат да се видят както домати от Турция и Испания, по този начин и чесън от Китай. Вътрешното произвеждане е значително неконкурентноспособно, заради незадоволителното съфинансиране от страна на страната, където, тъкмо както и у нас, по-важни са борбите за власт, въздействие и агитация, в сравнение с развиването на популацията и стопанската система.

Що се отнася до транспортния бранш, цените на „ Гражданска отговорност “ скочиха в последната година и половина, откакто две от сдруженията, които предоставяха едни от най-ниските цени за тази услуга банкрутираха или бяха изгонени от страната (вж. " случая Евроинс " ).

Преговорите с министерствата на земеделието и финансите не престават и тази седмица.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР